02-05-2024

Nu kommer tryghedsvagterne på gaden – skal sikre ro og tryghed

Af Kasper Skov-Mikkelsen, direktør for SikkerhedsBranchen

I går, den 1.maj - samme dag som sirenerne sendte de årlige hyletoner ud over landet - begyndte forsøgsordningen med kommunale tryghedsvagter. Det har taget lang tid at komme hertil – sådan er det, når det handler om politik – men det er glædeligt, at det rent faktisk lykkedes at komme i mål med en forsøgsordning, der nu gør det muligt for alle danske kommuner at hyre kommunale tryghedsvagter. Disse vagter vil fremadrettet medvirke til at sikre ro og tryghed i de områder, hvor kommunerne mener, at der er et øget behov for at gøre en indsats.

Der er uden tvivl tale om en meget markant ændring, at branchen har fået direkte hjemmel til at agere og passe på folk i dette offentlige rum, hvilket hidtil har været forbeholdt politiet.

Vi havde naturligvis gerne set, at ordningen om kommunale tryghedsvagter var blevet gjort permanent. Nu, hvor det ikke kunne lade sig gøre, er vi meget opsatte på at få det bedste ud af ordningen og vise kommuner og politikere, at vi kan løfte opgaven som en del af samfundets beredskab. Jeg er da heller ikke i tvivl om, at vagtvirksomhederne vil lægge sig i selen for at gøre et godt stykke arbejde og overbevise politikerne om, at ordningen er kommet for at blive.

Det er ikke på tale, at vagtbranchen skal løse politiopgaver. Vi er meget bevidste om, at vi ikke er et alternativ, men et supplement til politiet. Vores vigtigste rolle er at være til stede i bybilledet og på den måde skabe nærhed og tryghed for borgerne. Samtidig er vi rigtig gode til at samarbejde med politiet, hvilket vi har bevist på Københavns vestegn, hvor vagtvirksomheder og politiet har samarbejdet hver dag i over ti år.

Vi ved på nuværende tidspunkt, at der kommer til at være to evalueringsforløb i forbindelse med forsøgsordningen; én evaluering efter ét år og én efter ordningens udløb. SikkerhedsBranchen har haft en god, løbende dialog med Justitsministeriet om lovgivningen og bekendtgørelsen – hvor vi også har sat vores præg – og derfor er jeg også sikker på, at vi får et godt samarbejde i forhold til evalueringen.

Hvis ordningen bliver permanent, er jeg heller ikke i tvivl om, at flere kommuner vil gribe muligheden for at hyre kommunale tryghedsvagter.



Leverandører
Ændre marked
Tilbage til toppen
Luk